ubuntu
Learn IT 

10 razloga zašto koristiti Ubuntu Linux

Kao softver otvorenog koda Linux omogućuje i dopušta razvojnim programerima mijenjanje i prilagođavanje koda te kreiranje nečeg novog i uzbudljivog. Danas postoji zaista velik broj Linux distribucija koje su dizajnirane na način da zadovolje različite potrebe.

ubuntu

Ipak, među mnoštvom Linux distribucija ističu se Ubuntu, Linux Mint, Fedora, OpenSUSE i Debian kao najpopularnije Linux distribucije. Ako vas zabrinjava problem privatnosti u novim verzijama sustava Windows svakako probajte Linux.

Ako pogledamo različite statistike Ubuntu je najpopularniji operativni sustav otvorenog koda. Za većinu nas Ubuntu je bio prvi Linux baziran operativni sustav i upravo je to razlog zašto sam odlučio podijeliti 10 razloga zašto baš Ubuntu odabrati za svakodnevno korištenje.

Zašto bih trebao koristiti Ubuntu Linux?

U nastavku možete pronaći neke od obećavajućih karakteristika Ubuntu operativnog sustava.

1. Ubuntu je user-friendly

Većina korisnika smatra da je operativne sustave bazirane na Linuxu teško koristiti i da su kao takvi namijenjeni isključivo razvojnim programerima. Međutim, ovo je samo jedna od zabluda. Instalacija Ubuntu operativnog sustava je jednostavna i svaka osoba sa osnovnim informatičkim znanjem u mogućnosti je instalirati sustav. Tijekom godina, Canonical je poboljšao ukupno desktop iskustvo i “ispolirao” korisničko sučelje. Nakon što probaju koristiti Ubuntu, mnogi kažu da ga je lakše koristiti nego Windows.

Ubuntu je besplatan

Bez sumnje ovo je jedan veliki razlog zašto koristiti Ubuntu Linux. Preuzimanje, instalacija i korištenje Ubuntu operativnog sustava u potpunosti je besplatno i ne košta niti lipe. Jednostavno ga preuzmete sa službene stranice, kreirate medij za instalaciju, instalirate i koristite! Osim toga, većina softvera za Linux je besplatna!

Ubuntu je siguran! Recite ne anti-virusnom softveru

Lagao bi kada bi rekao da je Ubuntu 100% imun na viruse. Bilo kako bilo, u usporedbi s Windows operativnim sustavom, povezanost malwarea i Linux operativnih sustava je minimalna i zanemariva. Također, Ubuntu vam smanjuje troškove jer niste primorani kupovati skupocjene licence za korištenje anti-virusnih programa. Ima ugrađen vatrozid i metode zaštite od virusa tako da ste u potpunosti sigurni.

Velika mogućnost prilagodbe

Kao i ostale Linux distribucije tako i Ubuntu omogućuje svojim korisnicima da sustav prilagode po svojoj volji i potrebama. Ako vam se ne sviđa Unity grafičko sučelje jednostavno ga zamijenite drugim itd.

“Tona okusa”

Ubuntu OS ima nekoliko “okusa”, odnosno varijanti kako bi zadovoljio specifične zahtjeve korisnika. Primjerice, ako želite okusiti čari modernog izgleda KDE grafičkog okruženja tu je Kubuntu. Za starija računala (stariji hardver) tu su Lubuntu i Xubuntu. Ubuntu GNOME i Ubuntu MATE su ostale popularne varijante. Edubuntu je fokursiran na školstvo i edukativne institucije … “Tona okusa”, kao što podnaslov kaže 🙂

Zajednica

Općenito, Linux projekti u pravilu imaju jaku zajednicu! Kako je Ubuntu jedna od popularnijih Linux distribucija tako je i njegova zajednica jedna od najjačih i to je zaista velika prednost Ubuntu-a u odnosu na druge Linux distribucije. Ukoliko imate problem ili vam je potrebna pomoć jednostavno postavite pitanje na forumu i u roku od samo nekoliko minuta možete očekivati odgovor. Također, na našem prostoru već nekoliko godina postoji stranica sa isključivo Linux tematikom — LinxuZaSve na kojoj možete dobiti pomoć i odgovore na gotovo sva pitanja vezana za Linux.

Minimalno korištenje računalnih resursa

Iako su Lubuntu i Xubuntu namijenjeni low-end računalima, standardna Ubuntu verzija s Unity sučeljem ne zahtjeva jak hardver. Preporučljivi hardverski zahtjevi su 700 MHz procesor, 512 MB RAM i HDD kapaciteta 5 GB.

Software Center sadrži mnoštvo besplatnog softvera

Pronalaženje potrebnog komada softvera jednostavnije je nego što možete zamisliti. Softver ne morate tražiti na Internetu, preuzimati niti išta slično. Dovoljno je da otvorite Software Center, u tražilicu upišete naziv željenog komada softvera i pritisnete gumb Install. Osim toga, Ubuntu dolazi sa nekolicinom predinstaliranog softvera koji je potreban za svakodnevno korištenje — GIMP, Firefox, VLC …

Kompatibilnost i upravljački programi

Većina hardvera je automatski prepoznata tijekom instalacije tako da ne morate instalirati upravljačke programe (drivere) nakon instalacije.

Zadnje, ali ne i manje važno!

Ubuntu je otvorenog koda! 🙂

»» Ukoliko imate nešto za nadodati slobodno ostavite komentar! ««

Related posts

Leave a Comment