30th svi.2014

AirLive WN-370USB Ubuntu 14.04 problem

by Goran Krstičević

AirLive WN-370USB Ubuntu 14.04 problem – ukoliko posjedujete ovu, inače odličnu, WLAN USB karticu vjerovatno ste naišli na problem da navedena mrežna kartica nije prepoznata od strane pojedinih Linux distribucija.

airlive-wn370usb-ubuntu

Među distribucijama koje ne prepoznaju out-of-box ovu mrežnu karticu našao se i Ubuntu 14.04. Ukoliko pogledamo na službenim stranicama AirLive pruža podršku za Linux, ali do verzije kernela 3.0.2.

Ako pogledamo koju točno karticu imamo vidimo da se radi o RTL8188SU chip-u:

Više detalja o kartici:

Naime, navedena kartica radi pod Linux-om i koristi r8712u driver koji je izbačen u novijim kernelima. U nastavku je opisan način kako ‘osposobiti’ karticu za rad na Ubuntu 14.04. Navedena metoda odnosi se na kartice čije je ID 1b75:8171.

Otvorite terminal i unosite sljedeće naredbe. Prvo dodajemo r8712u ‘module’ u kernel:

Zatim provjeravamo Vendor ID i Product ID za mrežnu karticu. U ovom slučaju Vendor ID je 1b75, a Product ID je 8171.

Nakon toga dodajemo Vendor ID i Product ID u datoteku ‘new_id’

Upišemo 1b75 8171 u datoteku i pritisnemo tipke CTRL+X, potvrdimo sa Y i pritisnemo Enter. Nakon toga kartica bi trebala proraditi.

Edit:

Pošto vidimo da nekima kartica ne radi nakon buđenja iz suspenda i nakon ponovnog pokretanja računala odlučili smo napisati skriptu koja automatizira ovaj proces kako nebi morali sve ponovno upisivati.

Otvorite omiljeni tekst editor npr. gedit, kopirajte tekst ispod

i spremite dokument. Naziv dokumenta može biti po vašoj želji, ali je bitno da ekstenzija bude .sh. Mi ćemo naš dokument nazvati wn-370usb.sh i spremiti ga u Documents.

Otvorite terminal i unesite sljedeću naredbu:

U redak iznad exit 0 dodajte sljedeće:

Kombinacijom tipki CTRL+X, a zatim potvrdnim Y odgovorom spremite promjene u rc.local dokumentu.