21st velj.2014

Clonezilla čarobnjak za kloniranje – Backup

by Goran Krstičević

Clonezilla Backup – Volite isprobavati nove programe, često dograđivati, podešavati i istraživati svoj operativni sustav? Ako je odgovor potvrdan možda ste već iskusili situaciju i osjećaj kada nakon vaših stručnih zahvata ostanete s crnim ekranom i pomalo nervoznim, “trepćućim” kursorom. Ponekad će vas računalo pozdraviti ispisom uzbudljivih poruka iz kojih zaključujete da se kernel “uspaničio, skočio kroz prozor i pobjegao u šumu”. Onaj drugi OS, inače miran, šutljiv i povučen u sebe, više voli plavu boju pa ako je toga dana dobre volje i razgovorljiv možda vas pozdravi poznatim BSOD pozdravom na engleskom jeziku. Nekad ne pomažu nikakve kombinacije tipki osim one jedne na kućištu.

Naravno, situacija ne mora biti ovako ekstremna, ali kakva god havarija OS-a bila u pitanju cilj je što prije vratiti računalo u stanje u kakvom je bilo. Ako to želite obaviti za nekoliko minuta, Clonezilla je odličan izbor. Uvjet za ovakvo brzinsko vraćanje OS-a je da već imate njegov backup.

Backup ili sigurnosna kopija važnih podataka pojam je koji mnogi korisnici ozbiljno shvaćaju i redovito obavljaju potrebne radnje na različite načine. Nažalost, postoje i oni koji taj postupak zanemaruju. Backup se često radi jednostavnim kopiranjem važnijih datoteka s radnoga diska na neko sigurnije mjesto, lokalno ili u oblacima. Postoji mnogo specijaliziranih programa namijenjenih za takvu vrstu backupa. Međutim, tako ne možemo napraviti backup operativnoga sustava nego samo podataka.

Naravno, postoje alati koji služe za backup čitavih particija i diskova. Takva vrsta backupa naziva se kloniranje, a često i ghosting. Iskusni korisnici osobnih računala odmah će se sjetiti Norton Ghosta, najpoznatijega i, ako izuzmemo dd, vjerojatno najstarijega programa te namjene. To je vlasnički, komercijalni proizvod tvrtke Symantec. Danas postoji veliki izbor programa za kloniranje, različitih cijena, mogućnosti i licenca.

clonezilla01

Clonezilla je slobodan i besplatan program pomoću kojega možemo klonirati particije i diskove. Dolazi kao samostalni live CD ili u repozitorijima mnogih distribucija Linuxa. Postoje dvije osnovne verzije: Clonezilla Live namijenjena radu s jednim računalom i Clonezila SE (server edition) predviđena za masovno kloniranje preko mreže.

U ovom članku ćemo raditi jednostavan backup operativnoga sustava. Clonezilla ISO slike dolaze u standardnoj i alternativnoj verziji. Standardnoj je baza Debian, a alternativnoj Ubuntu.

Clonezillino korisničko sučelje nije grafičko pa ćemo za navigaciju po tekstualnim izbornicima, umjesto miša, koristiti pet tipki:

  • Strelice za gore i dolje
  • Razmaknicu (Space) za označavanje jedne ili više opcija unutar izbornika (izabranu stavku predstavlja zvjezdica – asterisk, ekvivalent kvačice ili križića kod GUI programa)
  • Tab za izbor sljedećeg elementa (primjerice za OK ili Cancel)
  • Enter (Return) za potvrdu izbora

Svaki korak je odlično objašnjen u Clonezillinim izbornicima. Ako barem malo znate engleski jezik bez ikakvih problema ćete napraviti backup operacijskog sustava. Iako se radi o jednostavnom postupku, kod svakoga koraka moramo znati što radimo i pažljivo odabrati željenu operaciju ili više njih.

Backup

Prva odluka koja je pred nama odnosi se na izbor načina kloniranja. Možemo klonirati disk ili particiju kreiranjem preslike (image datoteke), ili izravno klonirati disk ili particije s jednoga diska na drugi. U našem ćemo primjeru napraviti backup koji ćemo upotrijebiti u slučaju problema s operativnim sustavom. Polako pratite sljedeći slideshow i nećete imati nikakvih problema.