dropshipping
Biz IT 

Dropshipping – što je i kako funkcionira?

Kao korisnici društvenih mreža sigurno ste naletjeli na mnoštvo trgovina. Jeste li se ikada zapitali otkud toliko stranica i trgovina po društvenim mrežama koje prodaju robu koju očito nisu sami proizveli? Vrlo jednostavno, tvorci ovakvih trgovina u većoj ili manjoj mjeri otkrili su čari dropshipping-a.

Što je dropshipping?

dropshippingJednostavnim rječnikom, dropshipperi su ustvari posrednici između proizvođača i kupaca. Međutim, bacite li se u dublju analizu, stvari su ipak nešto kompleksnije. Prije svega, dropshipperi moraju pronaći pristupačnu, a istodobno i kvalitetnu robu, kako bi ju mogli ponuditi vlastitim kupcima. Sva vještina uspješnih dropshippera ogleda se u tome kako naći kupce i kako ih uvjeriti da svoje narudžbe upravo usmjere baš preko njih. Dropshipping nije niti malo jednostavan, no ovakav način poslovanja posljednjih godina bilježi velik rast.

Kako funkcionira dropshipping?

Cijela stvar oko dropshippinga vrti se oko Internet trgovine. Čak i oni s minimalnim ili nikakvim iskustvom u Internet prodaji mogu u nekoliko jednostavnih koraka otvoriti svoju Internet trgovinu — na društvenim mrežama, platformama za online prodaju i sl.

Nakon otvaranja Internet trgovine potrebno je pronaći dobavljače. Oni se uglavnom pronalaze preko najvećih svjetskih servisa za online prodaju – eBay, Amazon i sl. S obzirom na njihov broj i poprilično sličnu ponudu, važno je gledati količine proizvoda koju dobavljač ima na raspolaganju te njegov kredibilitet. Cijena je također bitan faktor, a kako bi bili sigurni da će zaraditi, dropshipperi pronalaze one čiji proizvodi, zajedno s poštarinom, koštaju najmanje. Jednom kada narudžbe krenu pristizati, uplaćeni novac sjeda na račun dropshippera, koji plaća dobavljaču čiji je zadatak poslati naručenu robu na adrese kupaca i stvar je gotova.

Prednosti i mane dropshippinga

Prednosti:
Minimalni početni kapital
Nije potrebno skladište
Uplate izvršavate kada ste plaćeni
Nema potrebe za zaposlenicima

Nedostaci:
Prvi ste na udaru kupaca uslijed nezadovoljstva
Povrat robe – najčešće vraćanje novca bez obzira da li je vaša greška ili greška dobavljača
Konkurencija

Zaključak

Dropshipping je svakako mnogo kompleksniji od ovog osnovnog pregleda informacija — tu su i odluke koje morate donijeti vezano za bankarske usluge i servise koje ćete koristiti (PayPal i sl.). Također, morate se uskladiti s važećim zakonima vaše države. Ako vas je pak cijela priča zaintrigirala, još uvijek nije kasno da se priključite.

Related posts

Leave a Comment