16th ožu.2019

Firefox Send – jednostavno i besplatno dijeljenje datoteka

by Goran Krstičević

Zahvaljujući Mozilli dijeljenje datoteka s obitelji i prijateljima na mreži postalo je sigurno, jednostavno i lakše.

Firefox Send predstavlja novu besplatnu, open-source i potpuno šifriranu uslugu prijenosa datoteka do 2,5 GB. Korištenje usluge Firefox Send potpuno je besplatno. Najbolji dio? Za korištenje usluge nije potrebno koristiti Firefox preglednik. Usluzi pristupate iz vama omiljenog web preglednika — dovoljno je posjetiti web lokaciju send.firefox.com.

Velika prednost ove usluge je što Mozilla ne kontrolira koje ste datoteke učitali, ne bilježi tko ste i ne prati tko preuzima datoteke. Osim toga, kao pošiljatelj datoteke držite kontrolu nad datotekama — na vama je koliko dugo će datoteke biti dostupne za preuzimanje, tko im može pristupiti i koliko se puta datoteke mogu preuzeti prije automatskog brisanja. Za dodatnu sigurnost, možete čak dodati i lozinku.

Da biste preuzeli datoteku putem usluge dovoljno je kliknuti na vezu i to je to! Nije potrebna nikakva registracija ili prijava.

Sve datoteke koje šaljete putem usluge šifrirane su od strane klijenta, a ključ za šifriranje dijeli se kao dio poveznice nakon # (što znači da ga poslužitelj u teoriji nikad ne vidi).