kako ukloniti Windows lozinku
Learn IT 

Kako ukloniti Windows lozinku i zašto ju ne bi trebali ukloniti?

Za sve one koji ne žele svaki put unositi lozinku prilikom prijave na svoje računalo Windows omogućuje uklanjanje lozinke bez puno muke. Evo kako ukloniti Windows lozinku.

Zašto ne bi trebali ukloniti Windows lozinku?

Postoji nekoliko činjenica kojih morate biti svjesni prije nego se odlučite ukloniti lozinku za prijavu u sustav:

  • Uklanjanje lozinke sigurnosni je rizik i svatko tko ima fizički pristup računalu može pristupiti vašem računu i podacima. Dakle, uklanjanjem lozinke na lokalnom računu ne postajete ranjiviji na udaljeni pristup (eng. Remote Access).
  • Ukoliko administratorski račun ne sadrži lozinku, potencijalno zlonamjerne aplikacije će imati povećan pristup sustavu Windows.
  • Ako na računalu imate samo jedan korisnički račun, bolje je postaviti sustav da se automatski prijavljuje nego da uklonite lozinku.

Preporuka je da ne koriste ovu tehniku, iako u određenim okolnostima može imati smisla. Naposljetku, pišemo o njoj jer se upute šire na drugim mjestima, a pri tome se ne spominju važni rizici koje ona uključuje.

Kako ukloniti Windows lozinku za lokalni račun?

Pokrenite naredbeni redak (eng. Command Prompt) kao administrator (eng. Run as Administrator) i unesite sljedeću naredbu, zamjenjujući username nazivom vašeg korisničkog računa (svakako uključite navodnike u naredbi):

net user "username" ""

npr.

net user "goran" ""

Prilikom sljedeće prijave za račun koji ste upravo promijenili neće biti potrebno unositi lozinku već će biti dovoljno kliknuti na “Prijava”.

Automatska prijava u sustav Windows?

Ako na računalu imate samo jedan korisnički račun, automatska prijava je bolja opcija. Imajte na umu da korištenjem ove metode također postoji sigurnosni rizik:

  • Svatko tko ima fizički pristup računalu moći će se pristupiti vašem računu i podacima
  • Kada omogućite automatsku prijavu Windows pohranjuje vašu lozinku na računalo koju svatko s administratorskim pristupom može pronaći.
  • Automatsku prijavu nije pametno koristiti na računalima koja nosite sa sobom i nije ju preporučljivo koristiti ukoliko za prijavu koristite Microsoft račun umjesto lokalnog računa.

Ako ipak želite da vas Windows automatski prijavljuje, automatsku prijavu jednostavno je postaviti.

Pokrenite naredbu netplwiz iz naredbenog retka (eng. Command Prompt). U prozoru Korisnički računi (eng. User Accounts) koji se otvori, uklonite potvrdni okvir “Korisnici moraju unijeti korisničko ime i lozinku za korištenje ovog računala” (eng. Users must enter a user name and password to use this computer.), a zatim kliknite “U redu” (eng. OK).

Related posts

Leave a Comment