keepass - sve lozinke na jednom mjestu
Recenzije 

KeePass – sve lozinke na jednom mjestu

Kako bi korisnici osigurali pristup svojim računima na mrežnim servisima, nužno je koristiti različite, složene lozinke za svaki servis. Kako korisnik tada ne bi morao pamtiti veliki broj složenih lozinki, razvijeni su alati za rukovanje lozinkama, a jedan od najpoznatijih je KeePass.

Pomoću alata KeePass moguće je spremiti podatke korisničkih računa tako da budu šifrirani jednom, glavnom lozinkom. Korisnik tada mora pamtiti samo jednu lozinku, a do podataka svojih korisničkih računa dolazi korištenjem jednostavnog grafičkog sučelja. Osim ugrađenih mogućnosti, KeePass je moguće proširiti velikim brojem dostupnih dodataka te ugraditi mogućnosti kao što su integracija s Web preglednicima i automatska izrada sigurnosnih kopija.

Velika prednost alata KeePass je to što je njegov kod otvoren i što se kontinuirano razvija i nadograđuje dugi niz godina, zbog čega je i jedan od najpopularnijih alata za rukovanje lozinkama.

Postupak instalacije (za Windows korisnike) i korištenja alata opisan je u dokumentu koji je izradio Laboratorij za sustave i signale Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a koji možete preuzeti u nastavku.

Dokument je vlasništvo Nacionalnog CERT–a. Namijenjen je javnoj objavi te se svatko smije njime koristiti i na njega se pozivati, ali isključivo u izvornom obliku, bez izmjena, uz obvezno navođenje izvora podataka. Korištenje ovog dokumenta protivno gornjim navodima povreda je autorskih prava CARNET-a, a sve navedeno u skladu je sa zakonskim odredbama Republike Hrvatske.

Kako instalirati KeePass na Linux Mint/Ubuntu?

KeePass na Linux Mint ili Ubuntu možete instalirati korištenjem sljedeće naredbe:

sudo apt-get install keepass2

Izvor: cert.hr

Related posts

Leave a Comment