lavabit
Vijesti 

Lavabit – novi početak servisa za sigurnu elektroničku poštu

Lavabit, servis za sigurnu elektroničku poštu koji je dobio preporuku i od samog Edwarda Snowdena, ugasio se 2013. godine, no njegov osnivač, Ladar Levison, odlučio ga je ponovno oživjeti, ovaj put s još kvalitetnijom razinom enkripcije.

lavabit

Osnivač servisa, Ladar Levison, ugasio je Lavabit nakon što je netom prije toga odbio izvršiti sudski nalog kojim se od njega tražilo da preda privatne SSL ključeve koji bi američkim vlastima omogućili uvid u osobnu Snowdenovu elektroničku poštu.

Temelj nove verzije Lavabita je Dark Internet Mail Environment (DIME) standard otvorenog koda koji podrazumijeva end-to-end enkripciju elektroničke pošte. Dizajn DIME-a ne obuhvaća samo enkripciju elektroničke pošte već i pripadajućih metapodataka (kao što su na primjer podaci o pošiljatelju i primaocu poruke).

Korisnici će moći izabrati između tri različite razine enkripcije koje se razlikuju po načinu enkripcije, pohrani privatnog ključa te težini uporabe s korisnikove strane (riječ je o Trustful, Cautious i Paranoid načinima rada).

Zasad servis mogu rabiti isključivo korisnici originalnog Lavabita, dok zainteresirani novi korisnici moraju proći kroz proces registracije i potom pričekati određeno vrijeme da njihov zahtjev za pristup servisu bude odobren. Također, zasad je moguće koristiti servis samo u Trustful načinu rada. Više informacija o samom servisu možete pronaći na službenoj stranici servisa.

Related posts

Leave a Comment