macbook pro 13
Recenzije 

MacBook Pro 13″ Touch Bar muhn2cr/a [recenzija]

Danas u seriji review imamo recenziju MacBook Pro 13″ prijenosnog računala nakon nešto više od tjedan dana korištenja, a u planu je s vremenom korištenja apdejtat tekst.

Zašto MacBook Pro 13″ …

Da budem iskren, u početku sam planirao uzeti MacBook Air 13″ Retina. Međutim, kako se svi skupa nalazimo u kriznom razdoblju, a reklame i sniženja za sve što je digitalno i povezano s IT iskaču na sve strane, naletio sam na MacBook Pro 13″ na popustu (u trenutku pisanja teksta još uvijek je na popustu). Popust u iznosu od 1.936,79 kn nije baš za bacit! Osim toga, za nešto što planiram dugoročno koristiti i za nešto malo više novaca dobijem ipak kvalitetnije prijenosno računalo. Tako da je odluka pala na MacBook Pro 13″.

Model, specifikacija, značajke …

Dakle, riječ je o modelu MacBook Pro (13-inch, 2019, Two Thunderbolt 3 ports) s 4-jezgrenim Intel Core i5 od 1.4GHz uz Turbo Boost do 3.9GHz, 128GB Apple NVMExpress SSD diskom, 8GB 2133MHz LPDDR3 memorijom i Intel Iris Plus 645 grafikom. Uspoređujući s nekim gamerskim laptopom koji se mogao dobiti za iste pare – garbage. Ali ne treba mi gamerski laptop, treba mi pouzdano, prijenosno, kompaktno i kvalitetno računalo na koje se mogu osloniti barem 2-3 god.

Što se tiče izgleda i dizajna tu se stvarno nema što reći – vrhunski! Kućište je aluminijsko u svemirski sivoj boji ili Space Grey. Teži svega 1,37 kg i izuzetno je prijenosno i kompaktno računalo.

Retina zaslon s LED pozadinskim osvjetljenjem te IPS i TrueTone tehnologijom, nativnom rezolucijom od 2560 x 1600 pri 227 pixela po inču s podrškom za milijune boja jednostavno ostavlja bez teksta. Vidljiv je iz svih kuteva, a deklarirana svjetlina je 500 nita.

Zvučnici obzirom na dimenzije računala imaju dosta veliku površinu s obje strane tipkovnice. Zvuk je teško pojasniti, jednostavno ne znam kako bi opisao, to se treba čuti.

Dva dostupna Thunderbolt 3 USB-C priključka putem kojih punite računalo i spajate ostale uređaje na računalo definitivno su premalo. Kud ih je malo, još su oba smještena jedan pored drugog na istoj strani računala (lijevoj). Tako da, ako želite koristiti miš, obavezno neki Bluetooth i ako želite istovremeno spojiti više uređaja na računalo obavezno neki HUB.

Na tipkovnicu s iznimno plitkim hodom i tzv. butterfly mehanizmom (na koju se dosta ljudi žali) sam se relativno brzo navikao i za sad nemam nikakvih problema. Touchpad – ne trebam puno pisati, radi se o pouzdanom Touchpadu velike površine koji krasi MacBook Pro modele.

Touch Bar i Touch ID – genijalno! Ovisno o aplikaciji koju koristite prikazuje vam izbornike, kratice i sl. Treba malo vremena da se naviknete i da shvatite da postoji. Touch ID se pokazao stvarno korisnom stvarčicom, iako se, naravno, i bez njega može otključati računalo.

Vijek trajanja litij-polimerne baterije od 58,2 Wh razlikuje se s obzirom na način upotrebe. Meni traje vječno, pa čak i do 10h surfanja, tipkanja, tu i tamo koji video na YT … stvarno preporod u odnosu na prijašnje prijenosno računalo …

Mane i nedostaci …

Uz manjak USB priključaka koji sam spmenuo ranije u tekstu, iznenađuje ugrađena 720p kamera. Za bilo kakav ozbiljniji streaming definitivno nabavite dodatnu kameru.

Zaključak …

Ono za što najviše koristim laptop – administracija, uređivanje dokumenata, surfanje, uređivanje tu i tamo kojeg videa, Web razvoj i dizajn i sl. – za sad sve odlično funkcionira!

Related posts

Leave a Comment