najbolje linux distribucije za početnike
Vijesti 

Najbolje Linux distribucije za početnike u 2020

Ukratko: U ovom članku predstavljamo vam najbolje Linux distribucije za početnike.

Novim korisnicama Linux može predstavljati ogromnu složenost. Međutim, mišljenja sam da tu složenost ne donosi sam Linux već faktor novosti, strah od promjene i izlaz iz komforne zone. Linux je više od operativnog sustava. To je ideja gdje svi rastu zajedno i za svakoga ima ponešto. Uz to, postoje Linux distribucije koje posebno zadovoljavaju nove korisnike te vam u nastavku donosimo najbolje Linux distriubucije za početnike.

Linux Mint

najbolje linux distribucije za početnike

Linux Mint je već godinama pri vrhu najpopularnijih Linux distribucija prema DistroWatch-u. Linux Mint je elegantan, graciozan te pruža vrhunski računalni doživljaj. Cinnamon okruženje vrlo je korisno novim korisnicama iz razloga što je jako slično radnom okruženju Windows 7 operativnog sustava. Slične alatne trake, slični izbornici … postavljene su tako da se novi korisnici koje dolaze s Windows 7 sustava osjećaju ‘kao kod kuće’. Linux Mint je broj jedan distribucija koju bi preporučio svakom novom korisniku.

Ubuntu

Ako ste istraživali Linux na Internetu, velika je vjerojatnost da ste naišli na Ubuntu, jednu od vodećih distribucija Linux-a. Slično kao i Mint, Ubuntu ulaže puno napora kako bi osigurao univerzalnu upotrebljivost, ne zahtjeva od vas da budete informatički potkovani da bi ste ga koristili te krši pojam Linux = Terminal. GNOME okruženje jednostavno je i produktivno za korištenje. Ubuntu, baš kao i Mint, dolazi s Driver Manager alatom koji otkriva, preuzima i instalira optimalne upravljačke programe za vaše računalo.

Zorin OS

Većina korisnika računala su korisnici Windows operativnog sustava. Zorin OS predstavlja Linux distribuciju čija je baza Ubuntu, a u potpunosti je napravljena i prilagođena korisnicima koji prelaze s Windows-a na Linux. Dolazi s mnoštvom predinstaliranog softvera. Sve što vam je potrebno velika je vjerojatnost da je već instalirano. Da bi stvar bila bolja, predinstalirani su i Wine i PlayOnLinux tako da s njima možete pokrenuti svoj omiljeni Windows softver ili igru.

Elementary OS

Elementary OS vrlo se brzo proslavio i još uvijek se drži u vrhu popularnih Linux distribucija, a sve zahvaljujući svojoj estetskoj suštini. Inspiriran izgledom MacOS-a, Elementary OS je jedna od najljepših distribucija Linux-a. Baza sustava je Ubuntu što znači da je sustav neupitno stabilan. Pantheon okruženje jednostavno je za korištenje i prilagodljivo prema preferencijama korisnika. Sustav nije nametljiv te se u potpunosti možete usredotočiti na svoj rad. AppCenter sadrži mnoštvo softvera, sve na jednom mjestu, dostupno i jednostavno za korištenje.

Related posts

Leave a Comment