19th velj.2014

Najbolji sigurnosni dodaci za Vaš preglednik

by Goran Krstičević

Najbolji sigurnosni dodaci za Vaš preglednik – Surfajući web-om, bombardirani smo raznim pop-up reklamama, bannerima, promotivnim ponudama i dosadnim oglasima. Sve je to moguće spriječiti instalacijom sigurnosnih ekstenzija koje iste blokiraju i štite “surferovu” privatnost. Potrebno je samo otići na web-trgovinu najdražeg preglednika (eng. Browser) poput Mozilla Firefox-a ili Google Chrome-a i instalirati željeni dodatak. U ovom ćete članku saznati za najbolje sigurnosne ekstenzije dostupne za Vaš preglednik.

Adblock Plus

Adblock Plus je “must have” dodatak koji blokira reklame i ostale stvari, onemogućuje praćenje te na taj način štiti Vašu privatnost. Sa stranica poput YouTube blokira tekstualne i video reklame, a može poslužiti i kao filter nepoželjnih stranica tj. domena koje su poznate po zlonamjernom sadržaju i štiti od virusa, trojanaca, crva, spyware-a, itd..

ABP je dostupan za: Firefox, Chrome, Opera, Internet Explorer, Android, Safari (beta).

NoScript Security Suite

NoScript Security Suite blokira javascript skripte te Java appaletena web stranicama bez gubitka funkcionalnosti. Takve se skripte izvode na računalu i mogu sadržavati zloćudni sadržaj koji može zaraziti Vaše računalo. Blokirani sadržaj sa ovim dodatkom prepoznati ćete kao prazni pravokutnik unutar kojeg se nalazi ikona spomenutog addon-a. Na početku, blokirane su skripte koje dolaze sa svih web-sjedišta. Ako smatrate da je neka stranica ili domena sigurna, može ju deblokirati tj. dodati na “bijelu listu” (eng. Whitelist).

noscript_fin

Do Not Track Me

Mnoge web-stranice Vas prate i kad se stranica zatvori. Instaliraju svoje kolačiće (eng.Cookies) u preglednik i prate svaki korak na web-u. Prosječnog Internet korisnika prati se stotinu puta dnevno. Do Not Track Me pomaže da se riješite tih web-stranica i zaštitite svoju privatnost na način da maskira e-poštu, povijest pregledavanja, kontakt informacije i sprečava e-mail spam.

Safe Preview

Ako se odlučite za Safe Preview znati ćete sve o stranici koju posjećujete i prije nego kliknete na link. Dodatak skenira linkove sa nekoliko različitih web antivirusnih servisa (McAfee, WOT, Avast!, itd.) i pregledno prikaže rezultate. Addon ima bijele liste i dodatnih opcija pa navalite!

Safe Preview je dostupan za: Firefox i Chrome.

Ghostery

Ghostery vidi “nevidljivi” web, detektira trackere i sve kompanije kojima je interesantna Vaša aktivnost na webu. Pomoću ovog dodatka možete blokirati skripte tih kompanija ili kompanija kojima ne vjerujete te daje mogućnost da saznate nešto više o njima.

Ghostery je dostupan za: Firefox, Chrome, Opera, Safari, Internet Explorer, Android, iOS.