Learn IT 

Najvažniji tipkovni prečaci u sustavu Windows

Najvažniji tipkovni prečaci u sustavu Windows – Tipkovni prečaci nisu neophodni za korištenje računala ali u svakom slučaju olakšavaju obavljanje zadaća na njemu. Postoji dugačka lista prečaca koji se koriste u sustavu Windows ali za običnog korisnika bilo bi zbunjujuće opisati svaku kraticu pa ćemo u ovom članku nabrojat samo nekoliko najpotrebnijih.

Windows tipka (eng. Windows key ili Win key) i pretraživanje

Predstavljanjem Windows 8, Windows tipka (na tipkovnici) bila je mnogo interesantnija zbog nedostatka START tipke u taskbaru. Pritiskom na nju moglo se jednostavnije pristupiti START ekranu OS-a kao i na ranijim inačicama sustava. Koji god sustav koristili, ako stisnete Windows tipku i počnete pisati, tekst unosite u tražilicu te tako možete brže doći do programa, mape ili datoteke koju tražite.

Primjerice, ako želite pokrenuti Firefox, pritisnite Win tipku, počnite pisati “Firefox” i stisnite Enter kad se prikaže prečica. Na ovaj način možete brže pristupiti i nekim postavkama sustava bez kopanja po START (Win7) ili Charms izborniku (Win 8.*). U Windows 8 i 8.1 okruženju postoji još praktičnija kratica – “Windows tipka + Q”.

Win key + Q

Kopiraj, izreži, zalijepi

Kopiraj (eng.Copy), izreži (eng.Cut) i zalijepi (eng.Paste) najbitniji su prečaci za editiranje teksta kao i za rad sa datotekama i mapama. Ove opcije nalaze se i u izborniku koji se otvori klikom desne tipke miša na odabrani tekst ili pritiskom na “Uredi (eng. Edit)” izbornik u bilo kojoj aplikaciji, ali to je sporo i nepraktično. Probajte nakon selektiranja nekog teksta pritisnuti “Ctrl + C” za kopiranje ili “Ctrl + X” za izrezivanje. Pozicionirajte strelicu miša na mjesto gdje želite zalijepiti odabrani tekst i stisnite “Ctrl + V“. Ovi prečaci će Vam sigurno uštedjeti vrijeme i biti ćete produktivniji.

Pretraživanje otvorene stranice ili datoteke

Da brzo pretražite određeni text u npr. browseru, pregledniku PDF datoteka, Word dokumentu ili nekoj drugoj aplikaciji koristite prečicu “Ctrl + F“. Ta kratica otvara pretraživać (tzv. “Find”) koji je integriran u većini aplikacija. Pritiskom na tipku “Enter” ili klikom na “Next” i “Previous” možete navigirati do sljedeće riječi u dokumentu, web stranici ili sl.

Ctrl&F

Prebacivanje između aplikacija/prozora

Umjesto da klikate po ikonicama u taskbaru, elegantnije je stisnuti “Alt + Tab” i prebacivanje (eng. Switch) između otvorenih aplikacija može početi. Ako imate otvoreno više od dva prozora, trebate duže držati “Alt” tipku i stiskati “Tab” da dođete do željene aplikacije/prozora. Sličnu funkciju ima i “Win key + Tab“.

Alt&Tab

Brzo printanje

Ako često printate dokumente ili sadržaj neke web stranice, prozor za printanje možete brzo otvoriti sa “Ctrl + P“. Ista opcija dostupna je klikom na padajući izbornik “Datoteka (eng. File)” i pritiskom na “Print“.

Ctrl&P

Osnovne prečice za browser

Ctrl + T” – Otvara novi tab fokusiran na adresnu traku pa odmah možete upisati adresu neke web stranice i stisnuti “Enter” za odlazak na nju.
Ctrl + Tab” – prebacivanje između više otvorenih tab-ova u pregledniku. Ako imate otvoreno više od dva tab-a, trebate duže držati “Ctrl” tipku i stiskati “Tab” da dođete do željenog tab-a.
Ctrl + L” – Fokusira se na adresnu traku preglednika bez korištenja miša.
Ctrl + W” ili “Ctrl + F4” – Zatvaranje trenutno otvorenog tab-a.

Zatvaranje aplikacija i prozora

Alt + F4” je odlična kratica ako želite brzo zatvoriti neki prozor ili aplikaciju. Kad su sve aplikacije pogašene čak može poslužiti kao “Power” gumb – za gašenje ili restart PC-a. To je pogotovo praktično korisnicima Windows 8 i 8.1.

Zaključavanje računala

Većina ne koristi ovu opciju iako je veoma korisna. Kad završite sa radom na računalu i želite protegnuti noge (npr. na poslu) bilo bi pametno da ga zaključate. Na taj način nitko drugi neće imati pristup radnoj površini osim ako nema Vašu lozinku koju koristite kod logiranja u sustav. Potrebno je samo stisnuti “Win key + L“.

Pristupanje Task Manager-u

Ctrl + Alt + Delete” će Vam omogućiti pristupanje Task Manager-u kao i nekim drugim opcijama. Ako se npr.. zamrzne neka aplikacija, Task Manager je često jedina opcija da taj problem riješite. Još brža prečica za Task Manager je “Ctrl + Shift + Esc“.

Ctrl+Alt+Del

Windows 8 prečice

Win key + C” – Otvara Charms izbornik sa desne strane gdje možete pristupiti START izborniku, pretraživaču i postavkama.
Win key + D” – Minimizira sve otvorene prozore i pokazuje radnu površinu.
Win key + X” – Otvara tzv. “power user menu” koji omogućuje brzo pristupanje skrivenim opcijama u Windows-ima poput gašenja računala, Task i Device Manager-a, CMD-a i sl.

Win key + X
Win key + X

 

Više prečaca možete naći na službenim stranicama od Microsoft-a.

Related posts

Leave a Comment