13th tra.2019

Rabljena računala – da ili ne?

by Goran Krstičević

Čim se spomenu rabljena računala velika većina nas pomisli kako se radi o nekvalitetnim ili nepouzdanim računalima, što u stvarnosti i nije baš tako. Rabljena računala možete kupiti uz jamstvo i osiguran servis, vrlo povoljno, i to u Hrvatskoj.

Vani su rabljena računala poznata pod nazivom refurbished i prodaju se odlično jer za minimalni financijski ulog dobiva se računalo daleko jačih značajki u odnosu na novo računalo u istom cjenovnom razredu. Obzirom da uz rabljena računala dobivate i jamstvo od 12 do 24 mjeseca, osiguran servis, te se na računalu u 99% slučajeva nalazi i predinstaliran licencirani operativni sustav, tada kupnja rabljenog računala izgleda kao odlična prilika.

Novo ili rabljeno računalo?

Naravno, razlika između novog i rabljenog računala postoji. Međutim, novo računalo platit ćete nešto više nego što uistinu vrijedi, nerijetko se kupuju iz želje za najnovijim modelom. Ako želite novo, platit ćete puno više nego ste očekivali.

Kod rabljenih računala situacija je obrnuta — platit ćete puno manje nego što ste očekivali. Ipak, kupci nerado kupuju rabljena računala jer smatraju kako ona neće ispuniti njihova očekivanja.

U kvalitetna rabljena računala ne treba sumnjati. Ako imate osigurano jamstvo i servis, problemi jednostavno nestaju.

Koje rabljeno računalo odabrati?

Ovisi o vašim potrebama, kao i kod kupnje novog računala, odnosno za što ćete ga upotrebljavati u svakodnevnom radu. Naša topla preporuka je Lenovo ThinkPad serija, s kojom sigurno ne možete pogriješiti.

Usporedba

NOVO RABLJENO
ACER Swift 1 LENOVO ThinkPad T440s – Grade A (vrhunski očuvano)
Ekran 14″ 14″
Procesor Intel Pentium Silver N5000 Intel Core i7 4600U
Radna memorija 4 GB 8 GB
Tvrdi disk n/a n/a
SSD 128 GB 256 GB
Grafika Intel UHD Graphics 605 Intel FullHD 1920 x 1080
WWAN Ne Da
FingerPrint Da Da
CD/DVD RW Ne Ne
Zvuk n/a Dolby Advanced Audio v4
VGA port Da Da
Bluetooth Da Da
Baterija 4 Cell Li-Ion 6 Cell Li-Ion
Čitač kartica SD Card Reader SD Card Reader
USB 3.0 1x 2x
Cijena (trenutno) 3.899,00 kn 3.687,50 kn
Cijena (u trenutku izlaska) 3.899,00 kn 1.500,00 $ (9.800,00 kn)
Izvor links.hr elin.hr

Dakle, iz priložene tablice se vidi da danas dobijete rabljeno vrhunsko poslovno računalo izuzetno očuvano sa jamstvom i garancijom koje je daleko kvalitetnije od novog trenutno dostupnog na tržištu u istom cjenovnom rangu.

Izvor: racunalo.com (pojedini dijelovi teksta)
Foto: ProjectPlus IT