Recenzije 

Razer BlackWidow Tournament Edition

razer-blackwidowNakon nekoliko dana druženja sa Razer BlackWidow Tournament Edition 2013 tipkovnicom odlučili smo napisati recenziju i osobne dojmove o ovoj tipkovnici. Kao što znamo, ili smo načuli po kuloarima, BlackWidow je prvi Razerov ulazak u vode mehaničkih tipkovnica koji je u samom početku rezultirao dvijema izvedbama: običnoj i osvijetljenoj – Ultimate.  U početku je razlika u cijeni između ove dvije verzije bila dosta velika, u prosjeku oko 450kn, što danas nije slučaj. Također, u samom početku cijena ovih tipkovnica bila je za naše standarde ogromna i bilo je dosta komentara na cijenu, ali ako zanemarimo činjenicu da živimo u Hrvatskoj i dosta skuplje plaćamo puno toga, pa tako i ovu tipkovnicu, Razer BlackWidow je zapravo Best Buy.

Nakon izleta u vode mehaničkih tipkovnica Razer je odlučio proširiti svoju paletu BlackWidow tipkovnica pa se tako na tržištu može pronaći nekoliko verzija: Razer BlackWidow, Razer BlackWidow Stealth, Razer BlackWidow Ultimate, Razer BlackWidow Ultimate Stealth, Razer BlackWidow Tournament i Razer BlackWidow Tournament Stealth.

Razer BlackWidow Tournament Edition recenzija

Razer se za svoje verzije mehaničkih tipkovnica odlučio za Cherry MX Blue switcheve. Tvrde da su razmatrali i testirali sve vrste swithceva, te da su igrači najviše pozitivnih riječi imali baš za Cherry MX Blue switcheve – koji imaju tactile feedback, a sila pritiska im je oko 50g. Smatraju se ponajboljima za pisanje tekstova, dok za igre vladaju podijeljenja mišljenja. Prema izjavama Razera, njihovi swithcevi su zapravo modificirana verzija Cherry MX Blue switcheva što ih čini pogodnijima za igru uz smanjenu buku.

Pakiranje

Pakiranje je tipično ‘Razerovsko’. Ako ste ikada kupili neki od Razer proizvoda vjerovatno znate o čemu pišemo – odlično! Tipkovnica je zapakirana u dvije kutije, nalazi se u futroli izvrsne kvalitete koja služi za prijenos tipkovnice (radi se o Tournament izvedbi koja je manjih dimenzija i pogodna je za nošenje na LAN Party i sl.). U pakiranju se također nalazi Master Guide, Quick Guide, dvije Razer naljepnice, te katalog. USB kabel je kvalitetniji, pleteni, a konektori su pozlaćeni.

Izgled

Tipkovnica izgleda izvrsno i ostavlja dojam kvalitetne izrade. Radi se o mat plastici koja ne ostavlja otiske prstiju (što je bio slučaj kod prijašnjih izvedbi ovih tipkovnica). Layout je američki sa malom tipkom Enter iznad koje se nalazi naše slovo “ž”. Zgodna stvar kod ove tipkovnice su multimedijske tipke koje su smještene na F1 – F12, a aktiviraju su posebnom Fn tipkom koja se nalazi na mjestu desne Win tipke. Može se uključiti Gaming Mode i u tom slučaju isključuje se Win tipka (kako ju nebi slučajno pritisnuli tijekom igranja – svi znamo što se dešava ako ju slučajno pritisnemo tijekom igranja igre). Znakovi na tipkama su laserski urezani tako da nema straha da će se izlizati, a tipke su pomalo hrapave i ne skližu se. U sredini, ispod razmaknice, se nalazi svijetleći Razer logo kojemu po želji možete podešavati intenzitet svjetline ili ga u potpunosti ugasiti.

Tipke

Kao što sam već spomenuo, radi se o Cherry MX Blue switchevima. Osjećaj tipkanja je odličan i jednostavno uživate dok tipkate. Tipke nije potrebno pritisnuti do kraja da bi nešto bilo registrirano. Ova tipkovnica nije preglasna. Istina, kada se malo naviknete i ne pritiskate tipke do kraja, usudili bi se reći da je čak tiša od 90% gumenih tipkovnica! Imali smo priliku probati i IBM model M tipkovnicu, te odgovorno tvrdimo da su Cherry MX Blue switchevi ugodniji za tipkanje.

Tech Specs

 • Full mechanical keys with 50g actuation force
 • 1000Hz Ultrapolling
 • Programmable keys with on-the-fly macro recording
 • Gaming Mode option for deactivation of the Windows key
 • Unlimited customizable profiles
 • Anti-ghosting capability for 6 simultaneous key presses, 10 key presses in gaming mode
 • Multi-media controls
 • Glowing Razer logo
 • Detachable braided fiber USB cable with cable strap
 • USB Pass-through
 • Razer™ Synapse 2.0 Enabled
 • Carrying sleeve for protection
 • Approximate size: 366mm/14.40” (Width) x 154mm/6.06” (Height) x 30mm/1.18” (Depth)
 • Approximate Weight : 950 g / 2.09 lbs

Sistemski zahtjevi

 • PC with USB port
 • Windows® 8/ Windows® 7 / Windows Vista® / Windows® XP (32-bit) / Mac OS X (v10.6 to 10.9)
 • Internet connection (for driver installation)
 • At least 200MB of hard disk space
 • Razer Synapse 2.0 registration (requiring a valid e-mail), software download, license acceptance, and internet connection needed to activate full features of product and for software updates. After activation, full features are available in optional offline mode.

Zaključak

Kratko i jasno – Razer BlackWidow u svim varijantama je odlična tipkovnica. Istina, skuplja je nego obične gumene tipkovnice i za nekoliko stotina kuna, ali u usporedbi s ostalim mehaničkim tipkovnicama dosta je povoljna. Jedna bitna stvar kod ove tipkovnice je i njena dobavljivost, a može se pronaći u gotovo svim malo poznatijim trgovinama informatičkom opremom.

Naravno, uvijek postoje oni kojima je nezamislivo dati više od 50kn za tipkovnicu, i to je sasvim ok. Ostali, kojima je periferija od veće važnosti i ne štede na njoj, mogžemo mirne duše preporučiti Razer BlackWidow. Mišljenja smo da sve ostale skuplje, ali i obične membranske tipkovnice sa svjetlećim tipkama, priključcima i ostalom ‘dodatnom opremom’ puno manje opravdavaju cijenu od jedne prave mehaničke tipkovnice!

Related posts

Leave a Comment