Biz IT 

Top 5 savjeta za zaštitu vašeg poslovanja

Hakeri današnje društvo koštaju milijarde dolara. Danas je informacija najmoćnije oružje, a hakeri ih neprekidno koriste u svrhu dobivanja financijske prednosti. Velike tvrtke, vladine agencije, mali poduzetnici i obrtnici svakodnevno su mete cyber kriminalaca iako možda toga nisu ni svjesni. Iako ne postoji učinkovit mehanizam obrane, cyber kriminalcima ipak možemo otežati posao.

U nastavku članka dajemo vam 5 savjeta kako učiniti vaše poslovanje sigurnijim.

Koristite sigurne lozinke

Sigurno se pitate što znači sigurna lozinka? Sigurna lozinka je vrlo složena, a sastoji se od velikih i malih slova, brojeva te interpunkcijskih znakova. Kako zapamtiti takvu lozinku? Vrlo jednostavno, npr. ime Goran može se napisati i G0r4n. Samo budite kreativni. Što je lozinka duža time je sigurnija. Nikad ne korisite istu lozinku za prijavu na različite portale.

Stvorite hijerarhiju korisnika

Kako bi zaštitili svoje poslovanje svakako stvorite hijerarhiju, odnosno slojeve korisnika tako što ćete određenim korisnicima ograničiti pristup određenim podacima. Ovakav način rada koriste velike organizacije jer znaju i svjesni su kako žestoko se cyber kriminalci žele domoći njihovih podataka. Kada stvorite različite razine korisnika vaša će sigurnost u velikoj mjeri biti ojačana.

Educirajte svoje djelatnike

Edukacija zaposlenika o cyber prijetnjama svakako je dobro došla. Organizirajte treninge, team-building … i upozorite ih na aktualne cyber prijetnje koje najčešće do organizacija dolaze putem e-pošte (Phishing …). Čak i ako misle da ne rade ništa pogrešno, ipak će razmisliti prije nego se odluče koristiti uredski resurs na pogrešan način.

Pokušajte pronaći slabu točku

Unajmite profesionalni IT tim i predložite da pokušaju hakirati vaš sustav. Na taj način pronaći ćete slabu točku koja zahtjeva više sigurnosti.

Budite spremni na napad

Iako se držite svega navedenog, ipak možete postati žrtva. Dakle, morate imati alternativni plan za rješavanje takvih prijetnji i napada. Jednom kada se suočite s takvim problemima poduzmite korake prema unaprijed definiranom planu i moći ćete upravljati situacijom bez da nanesete štetu vašem poslovanju.

Related posts

Leave a Comment