slikanje i snimanje zaslona
Learn IT 

Slikanje i snimanje zaslona na macOS-u

Slike zaslona (eng. Screenshot) ponekad su vrlo korisne. Slikanje i snimanje zaslona na macOS-u vrlo je jednostavno. Postoji nekoliko načina slikanja cijelog/određenog dijela zaslona ili određenog prozora i, što je najbolje, za to nam nije potreban nikakav third-party softver. Aplikacija Slika zaslona (eng. Screenshot) dolazi predinstalirana sa sustavom. Osim što je u mogućnosti slikati zaslon, u mogućnosti je i snimati cijeli/određeni dio zaslona (eng. Screencast).

Pokretanje aplikacije za slikanje i snimanje zaslona

Ovisno o vašim preferencijama aplikaciju je moguće pokrenuti na dva načina – pritiskom tipki Command + Shift + 5 ili korištenjem Launchpada.

Dostupni alati

Sjena na slici zaslona? Evo kako ju onemogućiti

Kada snimite sliku zaslona ili prozora, ​​macOS automatski dodaje sjenu (kao na ovom primjeru – sjena ispod prozora). Što ako ne želite sjenu? Na primjer, kada koristite snimku zaslona u programu GIMP ili Photoshop. Vrlo ju je lako isključiti pomoću terminala, a ako niste upoznati sa terminalom, ne brinite! Jednostavno je!

Otvorite Terminal i unesite sljedeću naredbu (copy/paste) nakon čega pritisnite Enter

defaults write com.apple.screencapture disable-shadow -bool true

Sada moramo ponovno pokrenuti poslužitelj UI sustava da bi promjene stupile na snagu. Još jednom samo kopirajte i zalijepite sljedeće:

killall SystemUIServer

Kako ponovno omogućiti sjenu na slici zaslona

Ako želite ponovno omogućiti sjenu, jednostavno kopirajte sljedeće i pritisnite Enter

defaults write com.apple.screencapture disable-shadow -bool false

I ponovno pokrenite poslužitelj UI sustava da bi promjene stupile na snagu. Kopirajte i zalijepite sljedeće:

killall SystemUIServer

Gdje se spremaju datoteke?

Slike zaslona spremaju se kao .png datoteke, a snimke zaslona spremaju se kao .mov datoteke. Nazivi datoteka započinju sa “Slika zaslona” ili “Snimka zaslona” i uključuju datum i vrijeme. Lokaciju spremanja datoteka, kao i ostale postavke, možete pronaći/promijeniti u Opcijama aplikacije.

Related posts

Leave a Comment